DRAADLOZE COMMUNICATIE

Bij draadloze communicatie wordt informatie door de lucht van het ene naar het andere apparaat verzonden. Toepassingen zijn bijvoorbeeld een draadloze muis, wifi-router, draadloos alarmsysteem, een op afstand bedienbare garagedeur of een smartphone.

Voor draadloze communicatie zijn er verschillende technieken. Ze gebruiken elektromagnetische velden van verschillende frequenties. Ook de sterkte van het veld verschilt per techniek. Afstandsbedieningen voor televisie, audio- en videoapparatuur werken ook draadloos. Hiervoor worden infrarode lichtsignalen gebruikt.
 
De sterkte van het veld verschilt per techniek. Welke techniek gebruikt wordt, hangt vooral af van de toepassing. De meest gebruikte communicatietechnologieënin de verlichting zijn Bluetooth, Zigbee, En-Ocean, Z-wave en Wifi, waarvan onder de logo's weergegeven zijn. De technologieën zijn vergelijkbaar, maar verschillen in de snelheid van gegevensoverdracht (‘data-snelheid’) en afstand waarover ze gegevens kunnen versturen (het ‘bereik’). 

 

Lifi, ofwel "Light Fidelity" is een andere vorm van communicatie omdat hier de gegevensoverdracht d.m.v. lichtpulsen gebeurd. Een voordeel hiervan is dat we het volledige brede spectrum van het licht hiervoor kunnen gebruiken en dus een enorme bandbreedte ter beschikking hebben (10,000 keer hoger dan het elektromagnetisch spectrum) voor het versturen en ontvangen van data.

 

Bluetooth en Zigbee zijn veel gebruikte draadloze protocollen voor lichtsturingen. Onder categorie "draadloze sturingen" op deze site is Bluetooth in detail verder uitgewerkt en tevens te volgen als een Bluetooth e-learning.

Bluetooth wireless


Wireless Fidelity


Light Fidelity


Zigbee Light Link


EnOcean


Z-wave