Wie is er niet vertrouwd met de lichtschakelaar? Of verkies je een drukknop, of misschien een display om het licht te schakelen of te dimmen? Daarnaast is het vaak aangewezen om ook een automatische sturing aan de verlichtingsinstallatie toe te voegen die het licht kan sturen aan de hand van het tijdstip, de aanwezigheid van personen of in functie van daglichtinval.

Waarom is een lichtregeling nodig?

De meeste lichtregelsystemen worden geplaatst om het comfort van de gebruiker (visueel of gebruikscomfort) te verbeteren en/of om energiebesparing te realiseren. Er zijn verschillende types regelsystemen op de markt beschikbaar. De kunstverlichting kan bijvoorbeeld geregeld worden door manuele schakeling of dimming (manuele lichtregelsystemen), maar kan ook geregeld worden in functie van de beschikbaarheid van daglicht of in functie van de bezetting van de ruimte (automatische lichtregelsystemen).

 

De winst uit een verlaagd energieverbruik is steeds een belangrijke drijfveer geweest om automatische lichtregelingen te plaatsen. Het aanzienlijk energieverbruik van traditionele (tl-)verlichting helpt daarbij om de investeringen snel terug te verdienen. De opkomst van energiezuinige ledverlichting heeft echter gezorgd dat de potentiële winst een stuk kleiner geworden is. Hoewel bv. een aanwezigheidsdetector procentueel (aantal % energie) wel nog steeds evenveel kan besparen bij led ten opzichte van bij oude t8-verlichting, zal de absolute besparing (aantal kW, en dus €) een stuk kleiner zijn. Het is duidelijk dat gebruik van energiezuinige lichtbronnen zorgt voor kleinere besparingen door lichtregelsystemen.

 

Moderne lichtsturingen bieden mogelijkheden die 20 jaar geleden
gewoon ondenkbaar waren.

Toch zijn er nog genoeg redenen om nog steeds in te zetten op  automatische lichtregelsystemen. Er is nog steeds een reëel besparingspotentieel. Dit heeft niet alleen een gunstige invloed op de 'portemonnee' van de klant, maar draagt ook bij in de strijd tegen de klimaatproblemen, een heel actueel (en belangrijk) thema. Bovendien is led als het ware gemaakt om flexibel aan te kunnen sturen. De meerkost van lichtsturingen (en van het stuurbaar maken van een verlichtingstoestel) is beperkt en de aansturing is steeds eenvoudiger realiseerbaar. Lichtregelsystemen zijn dan ook nog steeds het overwegen waard.

 

Om ervoor te zorgen dat (automatische) lichtregelsystemen naar behoren werken, is een goede installatie en inregeling noodzakelijk. Enkele praktische tips zoals een stappenplan voor de inbedrijfstelling kunnen hier houvast bieden. Hierbij worden de betrokken bedrijven attent gemaakt op de nodige acties. We merken namelijk dat deze taken niets steeds goed afgelijnd zijn, wat al te vaak tot teleurstellende resultaten leidt.
 

We zijn ons tot slot vaak niet bewust dat de mogelijkheid tot manuele bediening van de verlichting ook een sterke invloed heeft op het comfortgevoel van het gebruiker. Het is dan ook vaak geen overbodige luxe om op de werkvloer schakelaars of drukknoppen te voorzien die de gebruikers de mogelijkheid bieden om de verlichting manueel aan te passen in functie van zijn/haar behoefte. Alleen al de mogelijkheid hebben om de verlichting aan te passen heeft een positieve impact op het comfortgevoel van de gebruiker. Indirect heeft dit een gunstig effect op de efficiëntie van de werknemer, wat misschien een grotere opbrengst creëert dan een eventuele energiebesparing. We hebben steeds hogere verwachtingen en wensen: thuis brengt Alexa sfeervolle verlichting op eenvoudig verzoek. Waarom zou dit niet op kantoor kunnen?