Wie is er niet vertrouwd met de lichtschakelaar? Of verkies je een drukknop of misschien een display om het licht te schakelen of te dimmen. Soms wordt dit aangevuld met een automatische sturing die het licht kan bedienen aan de hand van aan- of afwezigheidsdetectie, tijdsklok of daglichtmeting.

Waarom is een lichtregeling nodig?

De winst uit een lager energieverbruik was steeds een sterke drijfveer om lichtregelingen te plaatsen. Het aanzienlijk energieverbruik van traditionele verlichting helpt daarbij om de investeringen snel terug te verdienen. Echter zorgen energiezuinige lichtbronnen voor kleinere marges. Maar led is als het ware gemaakt om te gaan dimmen. Bovenal is de meerprijs voor een dimbaar armatuur beperkt en is de aansturing steeds eenvoudiger realiseerbaar. Hierdoor zijn lichtsturingen nog steeds het overwegen waard.

 

We zijn vaak niet bewust dat de bediening van de verlichting ook een sterke invloed heeft op het comfort van het gebruiker. Zo adviseren sommige nieuwe richtlijnen om op de werkvloer schakelaars te voorzien nabij de werknemers. Dit heeft namelijk een effect op het welzijn van de werknemer. Indirect heeft dit dan ook een gunstig effect op de efficiëntie van de werknemer, wat misschien een grotere opbrengst heeft dan louter de verwachte energiebesparing. We hebben dan ook steeds hogere verwachtingen en wensen: thuis brengt Alexa sfeervolle verlichting op eenvoudig verzoek. Waarom kan dit op kantoor niet?

 

Moderne lichtsturingen bieden dan ook mogelijkheden die 20 jaar geleden gewoon ondenkbaar waren. Meer functionaliteit gaat echter samen met meer complexiteit.

Om ervoor te zorgen dat die veelzijdige systemen naar behoren werken, is een goede voorbereiding noodzakelijk. Enkele praktische tips zoals een stappenplan voor de inbedrijfstelling kunnen hier houvast bieden. Hierbij worden de betrokken bedrijven attent gemaakt op de nodige acties. We merken namelijk dat deze taken niets steeds goed afgelijnd zijn, wat vaak tot een teleurstellend resultaat leidt. 

 

Zo verzorgt de elektrische aannemer vaker de indienststelling van de lichtsturing terwijl dit een vak apart is. Moderne lichtsturingen vragen om nieuwe inzichten in de verschillende technologische mogelijkheden en de bijhorende uiteenlopende ICT-uitdagingen. Er zijn ook communicatieve vaardigheden nodig om de gebruiker het systeem eigen te maken. 

 

Bij grotere projecten moet ook de voorschrijver zijn routine aanpassen door nieuwe eisen op te geven. Zo is het aan te raden om op te geven hoe het licht geschakeld moet worden en hoe het na oplevering verder kan afgesteld worden. De ontwerper moet dan ook vaker in overleg gaan met de opdrachtgever, wat enerzijds extra tijd neemt maar ook mogelijkheid biedt voor een gepersonaliseerde dienstverlening.

Weet dat het ter plaatse afstellen van de lichtsturing een sterke zichtbaarheid heeft voor de gebruiker. Dit biedt een uitstekende kans om je bedrijf te profileren tegenover de wurgende internetverkoop.