Bedraad of draadloos?

In domotica of bij lichtsturingen bestaan 2 manieren van communicatie tussen de verschillende actoren. Bedraad en draadloos. Elk heeft zijn voor en nadelen. Je kunt het beste jouw keuzen laten bepalen door de mogelijkheid om de fysieke kabels te plaatsen. Concreet, heb je een nieuwbouwwoning of grondige renovatie, dan kan je zonder problemen de benodigde bekabeling plaatsen voor bedrade sturingen. Heb je echter maar een gedeeltelijke renovatie, of ben je niet in de mogelijkheid om kabels in de muren te plaatsen, dan kies je voor draadloze sturingen

 

Een bedraad systeem is altijd bedrijfszekerder dan een draadloos systeem, minder kans op storing, geen last om batterijen van ontvangers en zenders te vervangen. De communicatie tussen de verschillende actoren verloopt ook sneller

Bedrade systemen geven je dus meer zekerheid en verkleinen de kans op defecten. De prijzen van bedrade modules zijn de laatste jaren ook gezakt en de gebruiksvriendelijkheid is een stuk verbeterd.

 

Een sturingssysteem met kabel is meestal een centraal gestuurd systeem. Dit wil zeggen dat de schakelingen zoals het aan- en uitdoen van een lichtgroep plaats vinden in de zekeringkast. Dit geeft ook als grote voordeel dat je minder kabels moet voorzien bij het plaatsen van je elektrische installatie. Omdat de schakeling plaatsvind in de zekeringkast laat je alle leidingen van de verschillende lichtgroepen en geschakelde stopcontacten rechtstreeks naar de zekeringkast lopen. Gedaan dus met de complexe bekabeling bij het gebruik van wissel- en kruisschakelingen.

 

Ben je nadien een kabel vergeten te plaatsen naar een bedieningspunt, dan trek je de kabel rechtstreeks vanuit de zekeringkast naar dit punt. Voor verdiepingen maak je gebruik van dezelfde werkwijze. Daar verbind je elk verdiep rechtstreeks vanuit de zekeringkast en start je dan de lus naar alle actoren.

 

In de sub-pagina's van "Bedraad"  kun je een overzicht vinden van verschillende systemen.  Dali is verder uitgewerkt omdat deze ook beschikbaar is via een Dali e-learning op deze site. Van de andere bedrade systemen:

  • 0-10V/1-10V
  • DMX
  • Power over Ethernet (PoE)

Is er telkens, naast een korte beschrijving, de mogelijkheid om een beknopte "white paper" te downloaden.